Menopozda kilo almamak için ne yapmak lazım

Kalp krizi riski artar, tansiyon ve kolesterol metabolizması değişir. Bu sorunları kilo da tetikler. Bilinçsiz diyetler önemli sağlık sorunları oluşturur. Bu nedenle menopoz döneminde zayıflamak ve sağlıklı diyet çok önem taşır. Kalp krizi riski artar, tansiyon ve kolesterol metabolizması değişir. Bu sorunları kilo da tetikler. Bilinçsiz diyetler önemli sağlık sorunları oluşturur. Bu nedenle menopoz döneminde zayıflamak ve sağlıklı diyet çok önem taşır.
Menopozla birlikte hanımların vücutlarında önemli metobolik değişiklikler oluşur. Yaş ilerledikçe kilo vermenin zorlaşması vücudun bazı bölgeleri, hele hiç de alışık olmadığınız yepyeni bölgelerinin kalıcı yağlarla tanışması bu metabolik değişikliklerden biri olan yağ metabolizmasındaki değişimlerle ilgilidir. İşte yaş ilerledikçe hormonal yapının değişmesi, metabolizma hızının yavaşlaması aktivitelerin azalması, vücuttaki kas miktarının azalarak yağ kütlesinin artması gibi birçok nedenden ötürü kilo vermek bu dönemde zorlaşır.
Menopozla birlikte damar kolesterol metabolizmasında da değişimler olur. Bunun sonuncunda tıpkı erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da kalp ve dolaşım bozuklukları, kalp ve hipertansiyon riski artar. Kilo, menopozla birlikte bu risklerin oranını yükseltir. Özellikle kan yağlarının yüksekliği kalp hastalıklarının görülme sıklığını tetikler.
Neden zor kilo verilir?
Menopozda birçok hanım yaşamının hiçbir döneminde kilo sorunu yaşamamasına rağmen menopozla birlikte kilo aldığından ve veremediğinden yakınır. Menopoz döneminde kilo probleminin ortaya çıkma sebebinin başında bu dönemde vücutta oluşan hormon düzeylerindeki değişme ile metabolizmanın çalışma hızı yani vücudun kaloriyi yakma kabiliyetinin azalması ve kullanılan ilaçlar gelir.
Ancak buradaki en önemli sorunun menopozla birlikte alınan kiloların sağlığı tehdit ettiğinin öte yandan sağlıksız diyetlerin daha ileriki yaşlarda çok önemli sağlık sorunlarını doğuracağının farkında olmaktır. Bu durumda yapılacak yegane şey; sağlıklı beslenme programı ile hanımların içinde bulunduğu bu değişim çağında sağlıklı şekilde kilo vermeleridir.
Dönem öncesi beslenmenin önemi
Her kadının bir gün menopoz dönemini yaşayacağını anımsayarak bu döneme planlı girmesi sağlıklı, sıkıntısız bir menopoz evresi ve sonrası için büyük önem taşır. Kadınların vücutlarında bir gün bu değişimlerin asla oluşmayacakmış gibi davranması, benimsedikleri sağlıksız yaşam tarzı ve beslenme bozuklukları bir gün kardiyovasküler hastalıkların ya da kemik erimesinin kapılarını çalmasına zemin hazırlar.
Bu dönemde kardiyovasküler ve diğer hastalıların oluşumu sadece östrojen hormonu değil, menopoz öncesi hayvansal kaynaklı yağların yüksek oranda tüketilmesi, sağlıksız diyetler, şişmanlık, hareketsiz yaşam tarzı ve sigara kullanımı gibi olumsuz şartların sonuçlarıdır. Öte yandan menopozla östrojen hormonundaki azalma nedeni ile kemikler için önemli rol oynayan kalsiyum ve fosfor emilimi azalır ve kemik erimesi ortaya çıkması diyet ve beslenme konularının ciddiye alınmasını gerektirmektedir.
Kemik erimesini önleyecek program esas alınmalı
Kafein, protein ve sodyumun fazla tüketilmesi idrarda kalsiyum atımını artırır. Fosfat içeren içecekler, yüksek oranda lifli beslenme, kalsiyum eksikliği alkol ve sigara osteoporoz riskini artırır. O nedenle bayanların menopoz dönemi ve öncesinde gerek günlük beslenme programlarında gerekse diyet listerinde olmazsa olmazı olan kalsiyuma mutlak olarak yer verilmelidir; kurutulmuş meyveler, susam, fındık tüketilmelidir.
Aynı zamanda doğal östrojen olan soya rahat bir menopoz dönemi için faydalıdır. Soya fasülyesi, soya sütü gibi. Yağsız yoğurt veya süt mutlaka belli oranların altında olmamak kaydıyla alınmalıdır. Ancak fazla abartılırlarsa bu defa da kolesterol açısından takip edilmelidirler. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken diğer bir konu su alımının arttırılması tuz alımının azaltılmasıdır. Üç beyazdan sakınmak gerekir…
Nasıl bir diyet uygulanmalıdır?
Kemiklerde kalsiyum kaybının artması kemiklerin kolaylıkla kırılmasına neden olur. Bu durum menopoza girmiş kadınlarda sık görülür. Bu noktada yaşamları boyunca beslenme sistemi içinde kalsiyuma önem vermeyen, kilo vermek uğruna ısrarla sağlıksız diyetleri uygulamaya devam eden genç hanımlara bir uyarıda bulunmuş olalım. Menopoz döneminde kilo vermek aynı zamanda sağlığını korumak isteyenlerin diyet ve beslenme programlarına çok dikkat etmeleri gerekir.
Menopoz tipi vücutlar nasıl forma girecek?
Menapoz öncesi dönemde hormon üretiminin azalmasına paralel olarak vücutta bazı fizyolojik değişikler oluşur. Bu değişikliklerden birisi özellikle alt taraf kilolarıdır. Bu tipin kendine özgü farklı bir yapısı vardır. Öyleki öncelikle bacak içlerinde yumuşak selülitler oluşmaya başlar. Bu döneme kadar böyle bir sorun yaşamamış hanımlar için bu oldukça yeni ve şaşırtıcı bir olaydır ve bundan çok rahatsız olurlar.
Geleneksel akupunktur yönteminin son yıllarda geliştirilerek etki gücünü arttıran Şok Dalga Akupunktur tedavisi bu dönemde yan etkisi olmadan oldukça rahatlatıcı etkileri olan bir tedavi yöntemidir. Yumuşak selülitlerin tedavilerinde ise mikroenjeksiyon uygulamsı ile oldukça yüz güldürücü neticeler alınmaktadır. Selüliti olanlar da diyet programlarında genellikle beyaz etleri tercih etmeli, su alımını artırarak tuz alımını azaltmalıdır.
SIK SIK TÜKETiN
Roka, dereotu, ıspanak, maydanoz, brokoli, karnabahar.
Kahveyi azaltın, mümkünse kaldırın.
Çay ve bitki çaylarını tercih edin aşırıya kaçmayın.
Menopoz döneminde demir eksikliğine dikkat edin.
Güneşten faydalanın.
Aşırı posa, protein ve hayvansal kaynaklı besinlerin tüketiminden kaçının.
Aşırı fosfor tüketiminden kaçınıın. Proteinli besinler genelde fosfordan da zengindir. Protein yeterli düzeyde alınması fosfor için de yeterlidir.
Beyaz etleri tercih edin.
En zengin kalsiyum kaynakları; peynir, yoğurt, süttür. Kalsiyum zengini besinler;
Yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, pekmez.
ÖRNEK MÖNÜ
Sabah: 1 bardak ılık süt,1 adet ceviz içi. 30 gr. beyaz peynir, domates salatalık, 1 dilim tam buğday ekmeği Ya da 2 dilim peksimet üzerine 1.5 çay bardağı light süt ve 3 adet dövülmüş fındık ve 1 adet doğranmış kuru kayısı, çay.
Ara: 2 adet kuru kayısı, sabah kuru kayısı yiyenler 3 adet diyet bisküvi.
Öğlen: Yeşil salata soya filizi ilaveli, 1 kase light yoğurt, 1 tabak ıspanak yemeği, 3 çorba kaşığı bulgur pilavı
Ara: 1 elma ya da 1kivi
Aşem: Izgara balık, yağsız limonlu yeşil salata, kereviz püresi Yatmadan önce oda sıcaklığında 2 bardak su.
Dr. İsmail AĞAR
www.ismailagar.com
