Göğüs kanserinde yanlış bilinen gerçekler
Günümüz şartlarında bilgiye ulaşmanın kolaylığı da meme kanseri hakkında bazı önyargıların oluşmasına ve Kanser çeşitleri arasında en sık görülenlerin başında gelen ve hakkında en çok yorum yapılan hastalıklardan biridir meme kanseri…
Günümüz şartlarında bilgiye ulaşmanın kolaylığı da meme kanseri hakkında bazı önyargıların oluşmasına ve çelişkili bilgilerin kulaktan kulağa yayılmasına sebep olabiliyor. Edinilen yanlış bilgiler, hastaların eksik veya yanlış yönlendirilmesine yol açıyor. Meme kanseri konusunda mutlaka hekim tavsiyesi alınması gerektiğini belirten Medical Park Bursa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güven Atasoy, meme kanserinde doğru bilinen yanlışları anlattı:
Yanlış: Hiç şikâyetim yok, doktora gitmem gerekmez.
Doğru: Meme kanseri, ancak şikâyetler başlamadan yakalandığında çok kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Memedeki bir kitle, ele gelecek hale gelmeden iki yıl önce mamografi ile saptanabilir. Dolayısıyla hiç şikâyet olmadan kontrole gitmek hayat kurtarıcıdır.
Yanlış: Ailemde yok, bende de olmaz.
Doğru: Ailede meme kanseri olması, mevcut riski artırır; ama meme kanserlerinin yüzde 85’i bireysel faktörlerle ortaya çıkar.
Yanlış: Erkekte meme kanseri olmaz.
Doğru: Erkekte de meme kanseri görülebilir ama kadınlara göre daha düşüktür.
Yanlış: Meme kanserinden çok korkuyorum. Her ikisini de aldırıp protez koydurmak ve bu riskten kurtulmak istiyorum.
Doğru: Bu tip bir ameliyat ancak estetik amaçla yapılabilir. Çünkü cerrahi olarak meme başını ve derisini geride bırakarak meme dokusunun tamamının alınması mümkün değildir. Bu yöntemle meme kanseri riski azaltılabilir ama tamamen ortadan kalkmaz.
Yanlış: Mememde çok sayıda kist var. Her seferinde bu kistleri aldırıp kanser riskinden kurtuluyorum.
Doğru: Meme kistleri, çoğu kadında görülürler ve genellikle kanser riski taşımazlar. Bu nedenle her görüldüklerinde alınmaları gerekmez, takip edilmeleri yeterlidir.
Yanlış: Mememde bir kitle var ve ağrımıyor, kanser oldum!
Doğru: Kitlenin ağrıması ile kanser olması arasında hiçbir bağlantı yoktur. Ayrıca memede ele gelen her doku kitle demek değildir, her kitle kanser demek değildir.
Yanlış: Çok mamografi kanser yapar.
Doğru: Mamografide verilen ışın dozu çok düşüktür. Bir kadın 50 yıl boyunca her sene mamografi çektirirse, meme dokusu ancak bir kez akciğer röntgeni çektirmiş kadar ışın alır.
