Vitiligo nasıl oluşur, ne sıklıkla görülür?




Vitiligo dış derinin renk kaybına uğramasıyla oluşan beyaz plaklarla seyreden bir deri hastalığıdır. Modern Tıp Vitiligo için gereken tedavi uygulandığında geçen iyileşen bir hastalık olarak görmektedir.

Vitiligo Nasıl Oluşur ?
Vitiligo’da bağışıklık sistemimiz yanlış programlanarak ciltte bulunan dost melanosit yani cilde renk veren hücreleri ortadan kaldırır. Hastalıklı bölgelerde cilde rengini veren melanositlerdeki rahatsızlık nedeniyle tüyler ve kıllardada beyazlık görülür. Beyaz renge dönüşen bölgeler çeşitli büyüklüklerde olabilir. Kimi zaman görünmeyecek kadar küçük olan bu bölgeler, kimi zaman çok daha büyük boyutlara ulaşabilir ve hatta derinin büyük bir bölümünü etkilemiş olabilir. Sıklıkla vücudun yüz, dudak, boyun, göğüs, penis, diz, dirsek ve el ve kol bölgelerinde görülür. Hastalık sonucu oluşan bu beyaz bölgeler güneş sonucu oluşan ultraviyole ışınına karşı diğer bölgelerden daha hassas olurlar. Hastalıklı kişilerde güneş yanıklarından, veya alınabilecek herhangi bir darbelerden sonra yeni vitiligo bölgeleri oluşabilir. Vitiligo hastalığı birçok hastalıklarla (tiroid, kansızlık vs.) beraber aynı anda kişilerde görülebilinir.

Vitiligo’da hastalıklı bölgeler güneşin etkisiyle çevredeki sağlıklı renk melanosit hücreleri bronzlaşınca ortaya çıkar. Yani güneş vitiligoya neden olmaz sadece belirgin hale gelmesini sağlar.

Vitiligo Ne Sıklıkla Görülür ?
Toplumda görülme sıklığı %1 ile %4 arasındadır. Vücutta oluşan her beyaz leke kişinin vitiligo hastalığına yakalandığı anlamına gelmez. Bu ayrımın yapılabilmesi için hastalıkla ilgili bir uzman doktor muayenesi şarttır. Birçok farklı rahatsızlığa bağlı lekeler vitiligo hastalığı sonucu oluşan lekeler ile karışabilir. Bu hastalık, otoimmun kökenli olup hastanın vücudundaki renk oluşumunu sağlayan hücrelere melanosit karşı hastanın vücudundaki bağışıklık sistemi hücrelerinin saldırısı ile başlar.

Vitiligo Irsi (Kalıtsal) bir hastalık mıdır ?
Hastalığın veya hastalığı taşıyan genlerin aile bireylerinde bulunması, kişilerde görülme ihtimalini artırır. Vücudun bağışıklık sisteminin çeşitli nedenlerle aktifleştiği anlarda ve farklı hastalık dönemlerinde vitiligonun başlaması ve artması daha olasıdır.

Modern Tıp Vitiligo için kalıtsal olmayan ve iyileşebilen bir hastalık olarak görüyor. Bu kişiden kişiye değişşe bile çevre faktörleri veya kronik başka rahatsızlıklarında tekiklediği renk hücre kaybı çeşitli ilaçlarla takviye edilmeli ve alanında uzman bir dermatologa görünülmelidir

Vitiligoda Tedavi Nasıl Uygulanır ?
Genel anlamda vitiligo iyileşen ve geçen bir hastalıktır. Yalnız hasta düzenli olarak tedavi şartlarına uymalıdır. Bazı dermatologlar Güneşin en yoğun saatlerinde dışarı çıkmamayı öneriyor. Bazıları ise çeşitli kremle vucudun sorunlu olan bölgelerine sürülüp yeteri süreyle güneşe maruz bırakılması gerektiğini savunuyor. Böylelikle güneş renk melanosit hücrelerini tekikleyecek ve pigment oluşumunu sağlayacaktır. Dermatoloğunuzun vitiligonuzun yaygınlığına ve sürecine göre sizin için uygun tedaviyi planlayacaktır.

Hastalığın tedavi yöntemleri
Repigmentasyon tedavisi
Fototerapi
Dar Bant UVB Tedavisi
PUVA Tedavisi
Mikrofototerapi (Lumera,BClear,Multiclear)
İlaç Tedavileri
Pimekrolimus ve takrolimus
Topikal kortikosteroid
Depigmentasyon tedavisi
Cerrahi (Deneysel) Tedaviler
Normal deriden sağlam renk hücresi nakli

Vitiligo’da Toplumsal Farklılıklar
Yalnız özellikle asya ülkelerinde koyu tene sahip olan halk cildini beyazlatmak için çeşitli yöntemler denemiştir sebep açık tenli insanların toplumun üst kısmında olduğu ve zenci koyu tene sahip olan insanların daha alt tabakada olduğu ırkçılık ve ayrımcılık yapıldığı inanılırdı .
Zenci ırkda 1000 kişide yalnızca 1 görülen bir hastalık olan vitiligo koyu tene sahip olan asyalılar için tanrının onlara verdiği güzel bir hediye olarak düşünülürdü