Bilinçsiz kullanılan klima bakın hangi hastalıklara davetiye çıkarıyor




Bilinçsiz klima kullanımının üst solunum yolları enfeksiyonu, zatürre ve yüz felci gibi hastalıklara neden olduğunu belirten Uz. Dr. Ferit Özen, klimanın özellikle ilk çalışmaya başladığı dönemlerde filtresinde bekleyen birçok mikrobun havaya karışması sonucunda enfeksiyona neden olduğunu söyledi.

Zatürre hastalığı geliştiriyor
Enfeksiyona bağlı olarak zatürre hastalığı geliştiğini ifade eden Özen, “Bu hastalığa lejyonella prenansi denilmekte olup, antibiyotiklerle (klaritromisin) kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Yine akciğerlerle ilgili olarak kronik bronşiti olan hastalar, klima nem oranını azaltmasından dolayı özellikle balgamın dışarı atılması zorlaşmaktadır. Bu nedenle kronik bronşiti olan hastalar, solunumla ilgili nefes darlığı, öksürük, balgamı zor atma gibi sıkıntılar yaşamaktadır” diye konuştu. Ayrıca içeri ve dışarıdaki sıcaklık farkı ve ani hava değişiminden dolayı vücut direncinin düşmesi ile gribal enfeksiyonların da sıklıkla görüldüğünü kaydeden Özen, aşırı sıcakta dolayı çok terleyen ve gevşeyen kasların klima ile karşılaşması sonucu aşırı kasılmasıyla myalji denilen şiddetli adale ağrılarını oluşabileceğini ifade etti.

Uz. Dr. Ferit Özen, ayrıca klima kullanımında havalandırmanın direk yüzle temas etmesi sonucu nadiren de olsa yüz felcinin görülebileceğini belirtti. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferit Özen, klima kullanımı konusunda şu noktalara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerdek”Klima, belirli zamanlarda 25-26 derecede çalıştırılmalı, klima çalışırken pencere mutlaka aralanmalı ya da odanın sıcak-soğuk hava sirkülasyonunu sağlamak için zaman zaman havalandırılmalıdır. Gece yatarken klima açık yatmak son derece sakıncalıdır. Bu nedenle yatmadan önce klima çalıştırılarak oda soğutulmalı, sonra klima kapatılarak uyunmalıdır” Özen, ayrıca yaşlıların klimalı ortamlardan uzak durması gerektiğini söyleyerek, havalandırılmış odalar ve gölgelerde bulunmasının daha sağlıklı olacağını belirtti.