Tüylerden kurtulmak artık çok kolay




Kadın ya da erkek, genç ya da yaşlı milyonlarca kişinin ortak sorunu olan istenmeyen tüyler epilasyon pazarını büyütürken, bu işlemin yapıldığı merkez sayısını da artırıyor.

Son 20 yıldır dünyanın çeşitli ülkelerinde kullanılan, Türkiyede son dönemlerde yaygınlaşan “istenmeyen tüylerin lazer epilasyonla sonlandırılması” işlemine ilginin epilasyon pazarını büyüttüğü bildirildi.

İstenmeyen tüyler için sir ve ağda gibi klasik ürünlere karşı alternatif teknolojik araçlardan olan lazer epilasyon tüy sorununa kalıcı getirirken, maliyeti de kişi başı 2-3 bin YTL ile ifade ediliyor.

Kadın ya da erkek, genç ya da yaşlı milyonlarca kişinin ortak sorunu olan istenmeyen tüyler epilasyon pazarını büyütürken, bu işlemin yapıldığı merkez sayısını da artırıyor. Yaz öncesi rekabete girerek, daha fazla müşteri çekmeye çalışan merkezler de üst üste kampanyalar düzenliyor. Bazı firmalar tüm vücut operasyonlarında indirime gittiklerini belirtirken, bazıları da taksit yöntemiyle daha fazla müşteri edinmeye çalışıyor.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Memişoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lazer epilasyonun uygun cihaz ve uzman hekim tarafından yapılması halinde kişiye ömür boyu kıl sorunu yaşatmayan uygulama olduğunu belirtti.

Memişoğlu, güvenli ve kalıcı bir tedavi için lazer ışınlarının, dokuya zarar vermeden kıl kökünde maksimum tahribat yapması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Epilasyon cihazıyla cilde gönderilecek enerji değerini ve gönderilme süresini belirlemek son derece önemli. Bu değerler, cilt rengi, kıl rengi ve kalınlığı ile yoğunluğuna göre farklılık gösterir. Kalıcı lazer epilasyon yöntemi için lazer ışınının cildin derinliklerine nüfuz ederek kıl köküne ulaşması ve ısı enerjisine dönüşerek köke hasar vermesi gerekir. Kıl kökleri, vücudun çeşitli yerlerinde değişmekle birlikte yüzeyin 2-5 milimetre altında bulunur. Epilasyon amaçlı geliştirilen cihazlarda ışının dalga boyunun da cilt altında ulaştığı mesafenin bu sınırlar içinde olması gerekir. Aksi takdirde kişi, cildinde ömür boyu kalabilecek yanık ve lekelere maruz kalır. Bu yüzden uygulamanın ehil ellerle yapılması büyük önem taşıyor.”

“Kılların değil kıl kanallarının vücuda faydası var”

Memişoğlu, vücuttaki kılların vücudun ter ve yağ dokularının dışarıya boşalımını sağladığı, bunun için kılların alınmasının sağlık açısından zararlı olduğu yönünde yaygın bir kanının bulunduğuna da değinerek şunları söyledi: “Oysa, kılların değil, kıl kanallarının vücuda faydası var. Vücudun yağ ve ter bezlerinin boşalımı kıllar değil, kıl kanalları aracılığıyla olur. Bu nedenle kılların yok edilmesi kıl kanalının işlevini engellemez, dolayısıyla da sağlığa hiçbir zararı olmaz.”

Uygulama süresi

Prof. Dr. Memişoğlu, istemeyen tüylerden tamamen kurtulmanın süresinin kişinin tüy kalınlığı, tüy rengi ve yoğunluğuna göre değişkenlik gösterdiğini ancak, genelde 4 ile 8 seans arasında tamamlandığını bildirdi.

Her seanstan sonra kökleri yakılan kılların cilt yüzeyine çıkıp dökülmesinin beklendiğini, bunun için her seans arasının 4 hafta sürdüğüne dikkati çeken Memişoğlu, şöyle devam etti: “Vücut kılları anajen, katajen ve telojen olmak üzere üç gelişim evresinde bulunur. Her kıl bu evrelerden, birbirinden bağımsız farklı zamanlarda geçer. Lazer epilasyon sadece anajen başka bir ifadeyle aktif dönemdeki kılları etkiler. Bu nedenle tek seansta uygulanan bölgedeki tüm kılları yok etmek mümkün olmaz. 4 hafta arayla uygulanan seans aralıklarında ise kıl kökleri yakılan tüylerin başka hiçbir alternatif araçla alınmaması gerekiyor.”