Rezenenin faydaları ve kullanımı

Rezene yaklaşık 1,5 metreye ulaşan çokyıllık ya da iki yıllık bir bitkidir. Yuvarlak ve düz gövdesinin üstünde tüyü andıran ince yapraklan ve küçük sarı çiçekleri vardır. Koyu yeşil renkli rezenenin kokusu keskindir. Akdenize özgü rezene bugün ılıman iklimin hâkim olduğu pek çok bölgede yetişir. Bol güneş alan, iyi süzülmüş verimli toprakta çok keyifle büyür.
Rezenenin Faydaları ve Halkbilgisi ve Geleneksel Kullanımı
Latince Foeniculum adı, “mis kokulu saman” ya da “meranın mahsulü” sözcüklerinden gelir. Yunan efsanesine göre, bilgi, insanlara Olympos Dağı’ndan, bir rezene sapı içinde yanan kömür halinde gelmiştir. Ortaçağ’ın başlarında Avrupalılar büyücülüğün olası kötü etkilerini uzak tutması için bitkiyi kapıların üstüne asarlardı. İngilizler, sinekleri uzak tutmak için atların koşum takımına rezene dalları koyarlardı. Ayrıca hem baharat olarak hem de iştah bastına olarak da çok rağbet görürdü.
Rezenenin Faydaları ve Tıbbi Kullanımı
Rezene yağı şişkinliği azaltan ve daha yüksek dozlarda alındığında spazm engelleyici anetol ve fenkon içerir. Tohumları demlendiğinde boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelirken, hafif bir balgam sökücü görevini de görür, öğütülmüş rezene tohumu konjonktivit vakalarında göz banyosu olarak etkilidir. Bitki ayrıca regl dönemi sorunlarının tedavisinde, süt artırmada ve doğum kolaylaştırmada kullanılmıştır. Araştırmacılar, tohumlardan çıkartılan özütün laboratuvar farelerinde östrojen etkisi yarattığını ortaya koyarak bu geleneksel tedavilerin geçerliliğini belgelemişlerdir. Ancak yağ aşırı dozda alındığında nöbetlere ve cildin güneş ışığına duyarlılığını artırmaya yol açabildiğinden dikkatle kullanılmalıdır.
FAYDALARI
1) Idrar söktürücü: Rezene tohumu kaynatilip balla tatland irilarak içilir.
2) Anne sütü artirici: Rezene tohumu kaynatilip balla tatlandirilarak içilir.
3) Karaciger tikanikligi: Rezene tohumu kaynatilip balla tatlandirilarak soguk içilmeye devam edilir.
4) Göz kuvvetlendirici: Rezene otu ya da tohumu kaynatilip balla tatlandirilarak içilmeye devam edilir. Içinde A vitamini oldugu için gözün görme gücünü artirir.
5) Aybasi söktürücü: Rezene tohumu kaynatilip balla tatlandirilarak içilir.
6) Tikanik damar açici: Rezene kaynatilip balla tatlandirilarak içilmeye devam edilirse, karaciger damarlarini açar.
7) Sanci kesici: Rezene tohumu kaynatilip balla tatlandirilarak içilir.
8) Zehirlenmede: Rezene tohumu kaynatilip balla tatlandirilarak içilirse, zehirli akrep vs. sokmasinda panzehir görevi yapar.
9) Gaz söktürücü: Rezene tohumu kaynatilip balla tatlandirilarak içilir.
10) Sindirim kolaylastirici: Rezene tohumu kaynatilip balla tatlandirilip yemeklerden sonra içilmeye devam edilir.
11) Vücuda kuvvet verici: Rezene tohumu ögütülüp balla macun yapilarak yenmeye devam edilir.
12) Halsizlik: Rezene tohumu kaynatilip balla tatlandirilarak içilir.
